Miért van chip a nyomtató kellékeken?

Minden toner és tintapatron egy chippel van ellátva – ezt biztosan Ön is észrevette. De tulajdonképpen miért is van ott? Nyilvánvalóan információkat tárol, de pontosan miket?

Elsősorban a toner vagy patron típusát, ami alapján a nyomtató beazonosítja, hogy megfelelő kelléket tettünk-e be, a színeket nem cseréltük-e fel, illetve ez az apró lapocska segít a nyomtatónak megbecsülni, hogy hogy áll a tintaszint. Szintén megtalálható rajta a kellék lejárati ideje és gyártási adatok. A nyomtató nem csak olvasni, hanem módosítani is képes a chipen levő információkat. Felkerülhet rá például az eddig nyomtatott lapok száma, a tintaszintek becsült állása is.

Aki csak nyomtatóval rendelkezik, találkozott már azzal a kérdéssel, hogy eredeti vagy utángyártott kelléket érdemes-e venni.

Az utángyártott toner és patron tulajdonképpen az eredeti másolata, replikája. Az utángyártott mellett szól egyértelműen az árkülönbség, azonban tartósságra, minőségre még mindig az eredeti tintapatron és toner vezet – habár a piac már elég sok prémium kategóriás utángyártott kelléket kínál. A gyártók természetesen folyamatosan küzdenek az alternatív eszközök ellen, így a nyomtatóik drivereit, szoftvereit rendszeresen frissítik többek között azért is, hogy a készülék hatékonyan tudja kiszűrni és letiltani a nem általuk gyártott kelléket. Ezért tehát aki alternatív mellett dönt, annak érdemes kikapcsolni ezeket a frissítéseket. Egy másik jó tanács pedig, hogy ha egy utángyártott patron kifogy, cserélje le egyúttal az összes színt függetlenül azok szintjétől!

Az Online Toner webáruházunkban a legnagyobb világmárkák eredeti tintapatronjaiból rendelhet: HP, Brother, Canon, Epson, Lexmark, Philips és Ricoh.

Ajánló