Mihez kezdjek, tönkrement a kazánom!?

Egyszerűsített kazáncsere vagy javítassuk meg a régi kazánt?

A régi gázkészülékünk javítása, nem biztos, hogy a legjobb ötlet, főleg ilyen gázáremelések mellett. Meg lehet javítani szakemberrel a régi kazánunkat, de ezek is anyag és munkadíj költségekkel járnak, méghozzá nem is olcsó. Egy átlagos szakember szereti elkérni a bérét a javításért, képesek akár 60-80.000-Ft ig terjedő munkadíjat kérni, és akkor még az alkatrészekről nem is beszéltünk. Problémától függően, 20.000-Ft-tól akár több 100.000-Ft-ig kiterjedhet az anyagköltség, például, hogyha a belső hőcserélőt, vagy a kazán szivattyúját kell kicserélni.

Probléma még ezzel a gondolattal az, hogy nagyon ritka a 10 évesnél idősebb készülékek alkatrészkészlete. Hogyha nem találunk hozzávalót, akkor már csak bontott készülékben reménykedhetünk, hogy abba hátha még ép az az alkatrész, amire nekünk szükségünk van.

Hogyha a csillagállás is nekünk kedvez és találunk egy bontott alkatrészt, ami kellett, hogy újra élesszük a kazánunkat, akkor sincs rá semmiféle garancia, hogy akár 1 hétnél is tovább fog tudni működni és ott tartunk, hogy anyag + munkadíjjal összesen kifizettünk 200.000-Ft-ot, és újra megállt a készülékünk.

Régi készülékünk élettartamát azért sem éri meg ilyen módon elhúzni, és ez az érv a kazáncsere mellett is szól, hogy a nyílt égésterű kazánok nagyon sok gázt fogyasztanak, akár 20-30%-al is többet, mint egy korszerű, kondenzációs kazán.

Igaz nem a legolcsóbb dolgok közé tartozik egy egyszerűsített készülékcsere, mivel a meglévő kéményünket is újra kell béleltetni, de hosszútávon nagyon is megéri.
Körülbelül egy egyszerűsített kazáncsere folyamat, kéménybéleléssel, villanyszereléssel, engedélyekkel, jegyzőkönyvekkel, méretezéssel, garanciális beüzemeléssel készülék típusától függően 1.300.000-Ft – 1.500.000-Ft közé tehető.
Én mindig azt mondom, hogy nem egy ilyen volumenű beruházás a drága, amivel 10-15 évig nem lesz problémánk a fűtéssel és még spórolhatunk is a gázszámlával, hanem a napi szintem megvásárolt 800Ft-os kenyér.

Mennyi ideig tart egy egyszerűsített kazáncsere?

Sok szakágat von magába egy kazáncsere, fűtés és gázszerelőt, villanyszerelőt, kéménybélelőt, és olyan garanciális beüzemelőt, aki le van szerződve a kazán gyártójával, hogy üzembe helyezheti a készüléket. Ennek ellenére, egy jó szervezéssel, amit mi is csinálunk, pár óra alatt lecseréljük készülékét, délutánra már működni fog új kazánja.

Reggel érkeznek a bontó és szerelő kollégák, aki leveszik a régi készüléket a falról s felrögzítik az új gázkazánt, valamint beépítik az új elzárókat, iszapleválasztót, gázos flexicsövet és összekötik a meglévő rendszer vezetékeit az új kazán csonkjaival. Dél körül érkeznek a kéményes kollégák, ők a füstgáz elvezetést építik ki. Közben megérkezik a villanyszerelő, aki összeköti az új készülékkel a termosztátot, beállítja, megmutatja a működését. A kazán alatti vezetékeket, összeköti EPH-ba, kialakítja a csomópontot, elvégzi a szükséges méréseket és jegyzőkönyvet készít. Ez után érkezik a garanciális beüzemelő és én a hivatalos papírokkal.

A beüzemelő elindítja a készüléket s elmagyarázza, hogy hogyan működik, a dokumentumokat lejelentem a helyi művek felé, és készen is vagyunk az egyszerűsített kazáncserével.

You May Also Like